Uiterste precisie bij Witec

Witec bestaat uit drie divisies: Motion, Medical en Precision. Klinkt indrukwekkend, maar zegt niet zoveel. Totdat directeur Vos uitlegt dat ze bij Witec bijvoorbeeld straaljager-onderdelen maken, implantaten en machine-onderdelen voor de chip-industrie. Dan kijk je toch wel even heel anders naar dit bedrijf uit Stadskanaal en begrijp je dat Witec een nationale en internationale afzetmarkt kent.

“Oorspronkelijk richtten we ons op fijnmechanisch techniek, waardoor we mooie voorwerpen van metaal konden gemaakt. Op dit moment doen we meer dan alleen metaal,” laat Vos weten. En we kunnen uiterst minuscule producten maken. Bijvoorbeeld 10% van een haardikte. Daar komt vanzelfsprekend uiterste precisie bij kijken.” Witec is altijd op zoek naar nieuwe producten. Die ontwikkelt de Research & Development afdeling bijvoorbeeld in samenwerking met het UMCG en studenten van diverse pluimage. Zo hebben ze een implantaat voor het menselijk bekken ontwikkeld. “Met deze implantaat is het mogelijk om een bekken te herstellen na een ongeluk. Iets wat daarvoor onmogelijk was”, vertelt Vos met enige trots.

Opleiding en werknemers
Die trots deelt Vos voor meer zaken: “Onze slogan is ‘innovating together’. En we doen het ook echt samen. Samen met onze medewerkers, klanten en toeleveranciers!” Biedt zich een nieuwe werknemer aan bij Witec, dan volgt hij/zij een opleiding bij Witec zelf. “Je hebt hier niet genoeg aan een kant-en-klaar opleiding. Daar is ons werk veel te specialistisch voor. Daarom zijn we in 2011 gestart met onze eigen opleiding en zijn we in 2018 benoemt door de brancheorganisatie tot opleider van het jaar. Ook iets waar we trots op zijn.”

Bestrijden van werkloosheid
Witec participeert ook in de ‘Kansrijke Leerweg’ (mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen), dat resulteert in honderd werkplekken per jaar. “Als we nieuwe werknemers nodig hebben, richten we ons op de instroom van de gemeente. En dan kan het gaan om mensen die zich net hebben aangemeld tot aan statushouders,” aldus Vos. “Zo creëer je een gezonde diversiteit op de werkvloer en werk je mee aan het bestrijden van de werkloosheid in de regio.” Ondanks dat Witec al grote bedrijven als Philips en ASML onder haar klanten mag rekenen en producten door heel Europa distribueert, blijft Vos ambitieus. “We zijn in 2010 gestart met twaalf medewerkers. Nu hebben we negentig medewerkers. We groeien jaarlijks met 30 procent. Dat willen we zeker doorzetten!”

www.witec.nl