WHIMZEES: ultra moderne fabriek voor hondensnacks

“Mensen denken bij een fabriek voor hondensnacks vaak aan een groezelige, oude schuur,” vertelt CFO Christiaan Rolf, “maar bij Whimzees is het tegendeel waar.” Het is een ‘state of the art’ fabriek met hightech machines en robotica. De productie van de hondensnacks met natuurlijke ingrediënten gaat 24/7 door. Per jaar vinden wereldwijd zo’n 120 miljoen hondensnacks hun weg naar klanten over de hele wereld.

Het begon ooit bij Avebe: onder de naam Paragon werd onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van biologisch afbreekbare plastics uit aardappelzetmeel. In 2003 verzelfstandigde Paragon en wist zij de succesvolle hondensnack te ontwikkelen. Rolf: “De snack is fun en functionaliteit in één, want door te kauwen worden tandplak en mondgeur aanzienlijk gereduceerd.” In 2010 ging Paragon de Amerikaanse markt op en al snel nam ze een runner-up positie in onder de merknaam WHIMZEES. Dat bleef niet onopgemerkt en leidde in 2016 tot een overname door het Amerikaanse WellPet.

Unieke fabriek
Ondanks haar internationale positie, blijft WHIMZEES de basisbestanddelen van de hondensnacks regionaal inkopen. De fabriek is uniek in petfood-land: naast robotica zet Whimzees spuitgieten in om de snacks te produceren. “Klanten vanuit heel Europa en daarbuiten willen dat wel eens zien en komen langs”, vertelt Rolf, “zo kunnen ze zelf zien hoezeer wij aan kwaliteit hechten.”

Tech for fun
WHIMZEES heeft 52 vaste medewerkers in dienst. Het aantal uitzendkrachten varieert van vijf tot twintig. Een groot deel van het verpakkingswerk wordt gedaan door een sociale werkplaats. “We zijn hoofdsponsor van ‘Tech4fun’. Onze fabriek staat vol techniek waarmee middelbare scholieren in aanraking kunnen komen. We zien het als een investering in toekomstig technisch personeel.” Daarnaast werkt WHIMZEES samen met de Wageningen-universiteit aan het ontwikkelen van de volgende generatie producten. “We zetten volop in op WHIMZEES 2.0. Twee dingen zijn zeker: we blijven hondensnacks produceren en we blijven in Veendam!” Rolf wijst naar buiten, waar een groot terrein braak ligt. “Daar komt in de toekomst onze uitbreiding”, zegt hij trots.

www.whimzees.com