Solarfields: energietransitie als businessmodel

Vijf jaar geleden bestonden ze nog niet, maar inmiddels kun je er -soms letterlijk- niet meer omheen: zonneparken. Solarfields was mede verantwoordelijk voor de eerste zonneparken in Nederland. Nu is het Groningse bedrijf zes zonneparken verder en zijn er vier in aanbouw. Die zes zonneparken die al gebouwd zijn, leveren gezamenlijk honderd miljoen kilowatt uur stroom per jaar op. Oftewel genoeg stroom voor ruim dertigduizend huishoudens.

De zonneparken zijn te vinden in Marum, Buitenpost, Franeker en Geefsweer. Maar er is ook één in Tiel en één rondom de haven vlakbij Vlissingen gerealiseerd. Jelmer Pijlman, mede-eigenaar van Solarfields: “We zijn vijf jaar geleden begonnen vanuit de drive dat de energietransitie sneller zou moeten. Vanwege de achtergrond van de eigenaren van Solarfields en de ruimte die hier in Groningen is, was het logisch dat we ons bedrijf in Groningen vestigden.” Inmiddels is er ook een kantoor in Arnhem en één in Rotterdam. Met meer dan veertig medewerkers, bestaande uit juristen, techneuten, ruimtelijk ordening-specialisten, financieel specialisten, een HR- en communicatieafdeling, is Solarfields binnen vijf jaar uitgegroeid tot een volwassen bedrijf.

Voordelen
Degene die denkt dat zonneparken alleen maar statische velden zijn vol panelen, heeft het mis. Zo grazen er in Marum binnenkort schapen tussen de panelen voor het groenonderhoud. Het gebied is muisstil, waardoor allerlei kleine dieren zich er uitstekend thuis voelen. Daarnaast neemt de diversiteit aan bloemen enorm toe. De zonnepanelen veroorzaken ook geen schittering. Oftewel: ze passen netjes in de omgeving. “Wij vinden het zeer belangrijk om de omgeving al in een vroeg stadium bij de bouw van een park te betrekken. Dit onderscheidt ons ook zeker van de concurrenten. We blijven omwonenden ook gedurende de looptijd van het park voortdurend betrekken,” geeft Pijlman aan.

De toekomst tegemoet
Samen met (voornamelijk Noord-Nederlandse) opleidingsinstituten neemt Solarfields deel aan verschillende onderzoekstrajecten. Onder andere op het gebied van waterstof- en andere balanceringsoplossingen. “We denken naast de productie van elektriciteit ook na over de opslag. Maar ook zonthermie is één van onze aandachtsgebieden,” vult Pijlman aan. Volop investeren in de energietransitie van Nederland, dat is wat Solarfields met heel veel plezier doet. En dat blijft ze doen. Pijlman: “Wij hebben een businessmodel ontwikkeld dat daadwerkelijk vorm geeft aan de energietransitie. Daar zijn we heel trots op. Nu produceren we zo’n honderd megawattuur per jaar. Over tien jaar moet dat minimaal vierduizend zijn.”

www.solarfields.nl