Commissaris van de Koning, René Paas maakte de naam van de winnaar van de hoofdprijs donderdag 21 november bekend op een drukbezochte finaleavond in Martiniplaza. Dat wil zeggen: om de spanning nog even tot een hoogtepunt op te voeren drukte hij op een startknop, die een video in werking zette. Pas in het laatste beeld werd duidelijk dat het om scheepswerf Royal Bodewes uit Hoogezand ging. De zaal reageerde enthousiast met applaus en gejuich!
Belangstelling voor de prijsuitreiking met drie finalisten was er genoeg; er waren meer verzoeken om een entreekaartje dan plaatsen in de Spingerzaal van MartiniPlaza. Een teken dat de Groninger Ondernemingsprijs leeft, onder het motto: er gaat niets boven Groningse bedrijvigheid.
Meer dan een prijs
De finaleavond had voor de neutrale toeschouwer ook wel wat weg van een compact symposium voor ondernemers uit de regio, mede dankzij de inspirerende inbreng van gastsprekers Rob van Gijzel (oud-burgemeester van Eindhoven en bevlogen stimulator van de regio als ‘Brainport’) en Jakob Klompien (kwartiermaker economische agenda Nij Begun). Ze gingen op het podium en met de ondernemers in de zaal in gesprek over de economische toekomst van Groningen en de lessen die Groningen daarbij kan trekken van Brabant. Rob van Gijzel haalde in zijn tijd als burgemeester regelmatig de Brabantse captains of industry bij elkaar op zijn kantoor. Hij hield een boeiend verhaal, hoe Brainport in feite ontstond uit een drietal grote crises: de ontslaggolf bij Philips, de internetbubbel die klapte en de kredietcrisis. “En moet je nu eens zien!”
Over het belang van samenwerken: “Ook juist met concurrenten. Op basis van vertrouwen en openheid. Samenwerken is één woord. Dus nooit los ‘samen’ en ‘werken’. Dan gaat het fout. Je moet bovendien naast slim (‘De slimste regio van de wereld’) en sterk ook adaptief kunnen zijn. Wet- en regelgeving stolt het verleden.”
Rechtstreeks tegen kwartiermaker Klompien: “Die 7 miljard van Nij Begun lost niks op. Als je er niks mee doet, als je niet weet wat je ermee moet, heb je echt een probleem. Dat zou ik dan toch een crisis noemen.”
Over winnaar Royal Bodewes
Bodewes is een door en door Groningse scheepswerf die al sinds 1812 innovatieve, duurzame en kostenefficiënte schepen bouwt. Gespecialiseerd in multifunctionele schepen in de range tussen 1.500 en 15.000 ton. Van ‘drogeladingschepen’ tot geavanceerde ‘specials’ en hybride aangedreven vaartuigen, allemaal gemaakt op drie werven in het Noorden. De orderportefeuille is gevuld tot halverwege 2028. Dat betekent: zo’n 8 ultramoderne schepen per jaar. De jury ziet in Royal Bodewes een uitstekende, inspirerende ambassadeur van het Groningse ondernemingsklimaat. Toch benadrukte de juryvoorzitter dat op grond van de criteria die de jury doorgaans hanteert, alle drie finalisten de titel best hadden kunnen winnen, afhankelijk van welk criterium je het zwaarst laat wegen. Ze waren immers niet voor niets vol overtuiging uitgekozen uit de 10 genomineerden.
Uit het Juryrapport:
“De keuze voor Royal Bodewes laat zien dat scheepsbouw, al eeuwen traditioneel hier thuis, zeker nog de toekomst heeft. De sector hoorde en hoort bij het DNA van Groningen. Het succesvol bouwen van ‘de schepen van vandaag, volledig voorbereid op de toekomst’ is hier duidelijk op zijn plaats. Een hele regio profiteert er dankbaar van mee. Als het niet rechtstreeks financieel-economisch is, toch zeker vol trots.”
De jury prijst het bedrijf in het bijzonder voor:
> Sterk werkgeverschap, nu al 7 generaties Bodewes lang;
> Aandacht voor duurzaamheid, in alle soorten en maten. Een voorbeeld: de interne ideeën bus die ‘Green Team’ heet. In de dagelijkse praktijk: de bewuste keuze voor eenvoud en doelmatigheid, met zo min mogelijk slijtage onderweg, zodat eenmaal gebouwde schepen ook lokaal (duizenden zeemijlen verwijderd van Hoogezand) relatief makkelijk te repareren zijn. Sterker nog: als een reder uit Azië in Hoogezand een schip bestelt, koopt Bodewes de onderdelen zoveel mogelijk lokaal in;
> Geen zee te hoog, met lef en de visie om te varen tegen de stroom in; ondanks concurrentie uit Azië en strenge EU-regels over staal, blijft Bodewes er in slagen rendabel te bouwen, met wellicht een kleine, maar gezonde marge;
> Durf: toen in moeilijke tijden het aantal orders van reders afnam, besloot Bodewes zelf als rederij actief te worden, inclusief het bemannen van nieuwe schepen. Ook in tijden van tegenspoed bleef Bodewes investeren en slim innoveren;
> We citeren Carlijn Bodewes tijdens haar drie minuten pitch: “No Grunn, No Glory!” Ze bedacht het samen met haar zus Nienke en collega Martijn Beunk in de voorbereiding op de Pitchbijeenkomst.
Eerste reactie van Nienke Bodewes, die met de prijs in haar handen René Paas bedankte voor de mooie woorden over het bedrijf: “Ik tril een beetje, wat een spanning! Ik ben vooral trots op onze ‘familie’. Daarom zijn we nu ook met zijn allen aanwezig. We vieren bij een tewaterlating van een schip eigenlijk altijd feestjes voor een ander. Nu vieren we onszelf. We zijn echt trots!”
Ze verklapte ook nog een familiegeheimpje: “Toen we bedachten om mee te doen aan de GOP, vond mijn vader Herman dat helemaal niet zo’n goed idee. Hij zei: we hebben het al zo druk! Toen besloten we het stiekem te doen.”
We kunnen terugkijken op een prachtig jaar, een echt feest! Met hoogstaande, tot de verbeelding sprekende inzendingen en genomineerden. Een goed moment om onze sponsors te bedanken voor hun inzet, hun deskundigheid en hun enthousiasme. Dat zijn: provincie Groningen, gemeente Groningen, NOM, Regio Werkt!, Groningen Seaports, Rabobank, BDO Accountants & Adviseurs, De Haan Advocaten & Notarissen, Campus Groningen, Noorderpoort, Hogeschool ‘Hanze’, Dagblad van het Noorden, RTV Noord en Martiniplaza.