28 september

EasyToys, OnlineVeilingmeester.nl of Wovar?

Op donderdagavond 28 september heeft de jury de drie finalisten van de Groninger Ondernemingsprijs 2023 bekendgemaakt. Het zijn EasyToys uit Veendam, OnlineVeilingmeester.nl en Wovar uit Stad Groningen. De drie online giganten kwamen als sterkste uit de bus, tijdens een spannende Nominatiebijeenkomst in de Noorderpoort-vestiging ‘Mobiliteit, Transport en Logistiek’ in Groningen. Eén van de drie finalisten zal de prestigieuze prijs winnen, tijdens de 25e feestelijke finale in MartiniPlaza op 30 november (met als gastspreker Arjen Lubach).

De drie trotse finalisten v.l.n.r: Eric Idema (EasyToys), Arjen Damminga (OnlineVeilingmeester.nl) en Jesse Keizer (Wovar).

Voorzitter van de jury, gedeputeerde Henk Emmens, toonde zich onder de indruk van de pitches: “Wat me is bijgebleven, is dat alle ondernemingen hun medewerkers hebben genoemd als hun belangrijkste bedrijfskapitaal. Dat vind ik een goede zaak! Verder was het mooi om te zien dat de mensen achter deze bedrijven – hoe groot en internationaal ze soms ook opereren – gewoon Groningers zijn gebleven. Ik verheug me nu al op de finale!”

EasyToys
In 2004 startte Eric Idema zijn onderneming vanuit een uitkeringssituatie. Hij zag dat er online veel interesse was in erotiek en seks en besloot daarop in te spelen. Op zijn zolder begon hij een webwinkel in erotische producten. Bijna 20 jaar later heeft het bedrijf uit Veendam ongeveer 300 medewerkers en verkoopt het onlineproducten aan klanten in meer dan 80 landen. De jury prees de maatschappelijke betrokkenheid en het gevoel voor humor van EasyToys. Lees meer over EasyToys en bekijk de korte bedrijfsfilm. 

OnlineVeilingmeester.nl
OnlineVeilingmeester.nl heeft enorme locaties in Groningen, Heerenveen en Tiel. Daar staan alle te veilen goederen opgeslagen: van klassieke auto’s tot peperdure Gucci-tasjes, van heftrucks tot airfryers. Arjen Damminga is oprichter en eigenaar van OVM, dat nu ongeveer 40 medewerkers telt. De jury waardeerde het feit, dat een online veiling misschien een eenvoudige dienst lijkt, maar dat er achter de schermen ontzettend veel bij komt kijken, omdat er gewerkt wordt met de meest uiteenlopende en telkens wisselende producten. Lees meer over OnlineVeilingmeester.nl en bekijk de korte bedrijfsfilm. 

Wovar
Het ondernemersverhaal van Jesse Keizer leest als een spannend boek. Op 17-jarige leeftijd liep hij stage bij een ijzerhandel in Meppel. Later studeerde hij in Groningen Commerciële Economie en ontstond het plan om schroeven, bouten en moeren te gaan verkopen, online! Hoewel bijna niemand dat een goed idee vond, zette hij toch door. Na een grote brand in 2022, waarbij het bedrijfspand volledig in de as werd gelegd, zit Wovar nu in een splinternieuw pand op Westpoort met meer dan 100 medewerkers. De jury roemde de emotie, de veerkracht en de enorme drive. Lees meer over Wovar en bekijk de korte bedrijfsfilm.

Naar de Finale
Het traject naar de finale ziet er als volgt uit: eerst zullen vakspecialisten van De Haan Advocaten & Notarissen, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank Groningen de drie finalisten interviewen. Daarna komt de jury op bedrijfsbezoek. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Henk Emmens (gedeputeerde Economische Zaken, provincie Groningen), Suzanne Snijder (Commercieele Club Groningen), Paul Schreuders (XPAR Vision), Agnes Mulder (VNO-NCW-MKB Noord), Albert Keizer (Next Generation Shipyards, winnaar 2021) en Yeelen Knegtering (Klippa, winnaar 2022). Donderdagavond 30 november vindt de extra feestelijke finale plaats in de grote zaal van MartiniPlaza, met als gastspreker Arjen Lubach. De winnaar zal in ieder geval een onlineonderneming zijn. Deze ontvangt de trofee uit handen van commissaris van de Koning René Paas. Wil je op de hoogte blijven en een uitnodiging ontvangen voor de finale? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief op Home.