Wovar, genomineerd in 2023

Wovar, Groningen

Wovar

Bedrijf van ‘schroevenkoning’ Keizer uit as herrezen!

Op 11 juni 2022 zag de lucht gitzwart boven Groningen. Het pand van Wovar aan de Emdenweg stond in lichterlaaie en viel niet te redden. Maar zie, Wovar is herrezen! Op het nieuwe industrieterrein aan de westkant van Stad, Westpoort, heeft eigenaar Jesse Keizer een enorm nieuw pand laten bouwen en de verkoop van schroeven, moeren en bouten loopt weer als vanouds, dus hard! (kijk maar eens op de website)

Het ondernemersverhaal van Keizer leest als een jongensboek. Op 17-jarige leeftijd liep hij stage bij een ijzerhandel in Meppel en daar ontwikkelde hij een affiniteit voor schroeven, bouten en moeren. Later ging hij in Groningen commerciële economie studeren. Bij houthandel Gadero vond hij een stageplek en daar leerde hij de kunst van het online-ondernemen.

Geen windeieren
Keizer: “Voor schroeven en ijzerwaren betaal je bij de bouwmarkt de hoofdprijs. Dat kon wel wat minder, vond ik. Dus besloot ik mijn eigen webshop op te richten. Ik lanceerde een eigen merk, Wovar. Een fictieve naam die wel lekker bekt en sterk klinkt. Wovar raakte al snel bekend vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien deed ik de belofte dat vandaag besteld, morgen in huis is.” Die aanpak legde Keizer geen windeieren.

Persoonlijke instructies
Het assortiment breidde zich al snel uit. “Ik richtte me op alles wat een doe-het-zelver in en rond de tuin nodig heeft: (tuin)gereedschap, buitenverlichting, tuinafscheidingen, hout, deurbeslag, verf, bevestigingsmaterialen, enzovoort. In zelfgemaakte video’s gaf ik persoonlijk instructies”, vertelt Keizer. Wovar richt zich op de particuliere (60%) en zakelijke (40%) markt.

Jesse Keizer

Directeur

Wovar
“Voor schroeven en ijzerwaren betaal je bij de bouwmarkt de hoofdprijs. Dat kon wel wat minder, vond ik”

Investeerders
“Wovar bezit een unieke formule”, verklaart Keizer zijn succes. “Het is geen bouwmarkt en geen tuincentrum. We volgen trends, vinden zelf zaken uit en bieden steeds een nieuw assortiment.” Investeerders stonden al bij hem op de stoep, maar Keizer weigert zijn zaak te verkopen. “Ik wil nog minstens 50% groeien, want het nieuwe pand moet wel betaald worden”, zegt hij grinnikend.

Rust gebruiken
In het nieuwe pand staat een geautomatiseerd logistiek apparaat van jewelste. “Vroeger printte ik elke pakbon uit. Ik had totaal geen overzicht en de voorraden stonden ook niet goed. Ik had 8 man personeel, maar deed zelf ook heel veel. Dat was een stressvolle periode. Gelukkig hebben we ons in de loop der tijd flink geprofessionaliseerd. Nu werken hier zo’n 110 mensen. De meesten parttime. In totaal telt Wovar zo’n 50 fte’s. We doen hier alles zelf: inkoop, marketing, HR, klantenservice, enzovoort. Ik geef mijn medewerkers veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat motiveert ze en maakt ze zelfstandig. En dat is nodig ook, want ik heb sinds kort een kleintje. Dus ik kan wel even wat rust gebruiken.”

Ambities
Wovar verkoopt door bijna heel Europa. “Het vervoer gaat via PostNL; ik betaal € 10 voor een pakketje naar Spanje en het is er binnen 48 uur. Wat wil je nog meer?” stelt Keizer retorisch. Of hij nog ambities heeft? “Het lijkt mij fantastisch als een willekeurig iemand wordt gevraagd 5 merken schroeven te noemen, dat hij dan ook Wovar noemt. Verder wil ik verder uitbreiden in Europa en ooit moeten we de oversteek maken naar Amerika”, besluit de schroevenkoning uit Groningen.

Bekijk de korte bedrijfsfilm van Wovar, of ga terug naar het overzicht van alle genomineerden.