Hovecon, genomineerd in 2023

Hovecon, Farmsum

Actief in constructie, apparatenbouw en technische dienstverlening

Hovécon is actief in constructie, apparatenbouw en technische dienstverlening. ‘Ons orderboek zit hartstikke vol’, zegt eigenaar Homme van der Veen tevreden. ‘Met onze snelle en slimme machines hebben we een voorsprong binnen de metaalbranche. Maar nog belangrijker dan machines, zijn onze jonge en zeer enthousiaste werknemers. Want alles staat of valt uiteindelijk met je mensen’, benadrukt Van der Veen.

Hovécon telt 17 medewerkers, waaronder 2 ZZP’ers. Van der Veen: ‘Ik vind het belangrijk dat ze multifunctioneel opgeleid zijn. Binnen het bedrijf krijgen ze alle kansen om zich te ontwikkelen.’ Die gedreven aanpak werd in 2021 beloond met een tweede prijs in de strijd om de OOM-award Noord-Nederland. Een hele prestatie als je weet dat de nationale metaalbranche zo’n 1.800 bedrijven telt. ‘Ik hoef niet per sé te groeien met het bedrijf’, benadrukt Van der Veen. ‘Het belangrijkste vind ik dat we onze identiteit bewaren en niet in de massa opgaan. Wat anderen niet kunnen, juist dát doen wij.’ Dat kan mede dankzij de unieke laser-snijmachine die het bedrijf uit Farmsum in de eigen werkplaats heeft staan.

Flinke omslag
Hovécon bouwt apparaten en installaties in opdracht, maar bezit ook een eigen afdeling Engineering. De doorloopsnelheid van orders is groot, omdat de werkplaats flink is gedigitaliseerd en er wordt gewerkt met snelle machines. ‘In 2017 hebben we een behoorlijke omslag gekend’, licht Van der Veen toe. Hij had toen 45% van de bedrijfsaandelen in eigendom en voegde daar de nog resterende 55% van de vorige eigenaar, familie Bakker, aan toe. Voor Van der Veen was dit het moment om te investeren in het productieapparaat. Het gevolg was een enorme omzetstijging. ‘De naam van het bedrijf heb ik veranderd in Hovécon, wat een samenvoeging is van mijn voor- en achternaam: Homme, Veen én constructie. Ik wilde een meer anonieme naam met het oog op toekomstige opvolging’, verklaart Van der Veen.

Homme van der Veen

Directeur

‘Het belangrijkste vind ik dat we onze identiteit bewaren en niet in de massa opgaan’

Jongeren een kans geven
Bijna alle klanten van Hovécon bevinden zich in de regio. En het zijn niet de minste! Neem Holland Malt/Bavaria. Of een bedrijf als Tennet, Campina, Teijin Twaron, enzovoort. ‘Maar we zijn niet afhankelijk van enkele grote klanten’, benadrukt Van der Veen. ‘We zoeken het in verscheidenheid. Het liefst bedienen we familiebedrijven. We hebben een vrij vaste klantenkring en onze buitendienst, die uit tien monteurs bestaat, staat 24 uur per dag voor hen klaar.’ Welke ambities Van der Veen nog heeft? ‘Verder digitaliseren en vooral jongeren een kans geven door ze goed op te leiden. En dan, misschien over een jaar of tien, het stokje overdragen’, besluit Van der Veen lachend.

Bekijk de korte bedrijfsfilm van Hovecon BV, of ga terug naar het overzicht met alle genomineerden