Hessels Zeefbanden, genomineerd in 2023

Hessels Zeefbanden, Heiligerlee (Oldambt)

Hessels Zeefbanden

Een onmisbare schakel in de voedselproductie

Niet alleen de veldslag uit 1568 heeft Heiligerlee zijn naamsbekendheid gegeven, ook de aanwezigheid van Hessels Zeefbanden werkt er aan mee. De zeefbanden van dit familiebedrijf zijn essentieel voor het rooien van onder andere aardappelen, suikerbieten, bloembollen, enzovoorts, en de hoogwaardige kwaliteit is bekend bij producenten van landbouwmachines over de hele wereld. Hessels biedt werk aan maar liefst 145 mensen en is daarmee een van de grotere werkgever in de regio.

In de enorme productiehallen van Hessels Zeefbanden gonst het van de activiteiten. Tal van medewerkers snijden de enorme rollen rubber in de gewenste breedte en lengte, terwijl anderen de stalen spijlen en staven op maat knippen en de uiteinden verhitten zodat ze in de gewenste vorm kunnen worden geperst. Tussendoor rijden diverse heftrucks af en aan om de materialen aan te leveren en af te voeren.

Niche markt
‘We produceren zo’n 16.000 zeefbanden per jaar’, vertelt algemeen directeur Jaron Hessels met trots. Daarvan vindt zo’n 30 procent zijn weg naar Nederlandse en 70 procent naar buitenlandse afnemers. Voor de productie is veel kennis nodig, omdat de banden een grote verscheidenheid kennen. Hessels: ‘Van die 16.000 zeefbanden die wij op jaarbasis produceren, zijn er 10.000 verschillend. Elke machinebouwer heeft zijn eigen wensen. Vaak zitten we al in de ontwerpfase met ze om tafels. We bedienen dan ook een niche markt en dat betekent dat we maar weinig concurrentie ondervinden van andere partijen.’

Jaron Hessels

Directeur

Hessels Zeefbanden
‘We produceren zo’n 16.000 zeefbanden per jaar’,

Aardappelzetmeel
Hessels is een echt familiebedrijf. ‘Als een van onze medewerkers een kindje heeft gekregen, gaan we uiteraard op kraamvisite. En onze winst investeren we weer in het bedrijf. We hebben hier hele dure machines staan. Die hebben we zelf ontwikkeld. Ons productieproces is zo specifiek, dat er geen standaard machines te koop zijn. Daarom zijn er honderden duizenden euro’s gemoeid met ons machinepark.’

Unieke marktpositie
In 1991 nam de tweede generatie Hessels het stokje over en daarmee werd een flinke investeringsgolf ingeluid. Vervolgens ging het hard met het bedrijf: de jonge garde startte vestigingen in België, Frankrijk en Duitsland. Wereldwijd werkt het bedrijf samen met dealers die opereren in Oost- en Zuid-Europa, Afrika, Noord en Zuid-Amerika. ‘Onze hoop is nog meer te groeien’, zegt Hessels bescheiden. Dat lijkt geen ijdele hoop, want Hessels heeft een unieke marktpositie; het is een onmisbare schakel in de voedselproductie!

Bekijk de korte bedrijfsfilm van Hessels Zeefbanden, of ga terug naar het overzicht met alle genomineerden