Enshore, genomineerd in 2023

Enshore, Groningen

Enshore

Succes dankzij Groningse nuchterheid: geen poespas of blingbling!

Bij grote bedrijven komt het regelmatig voor dat ze een reeks verschillende IT-systemen hebben die niet goed met elkaar communiceren, onstabiel zijn en/of onvriendelijk in het gebruik. Voor optimalisatie, betere stroomlijning en efficiency kunnen zij het Groningse Enshore inschakelen. Het IT-bedrijf is niet gevestigd in een fancy, modern gebouw, maar zit in een prachtig verbouwde boerderij tegenover de Hoornse Plas. Hier voert Groningse nuchterheid de boventoon. “Bij ons geen poespas”, aldus Marten Teule. “Ons motto is ‘we doen wat we zeggen!”

“Enshore werkt voor grote bedrijven met zo’n 800 tot 1.000 man personeel”, vertelt Teule. Tot hun indrukwekkende klantenbestand behoren ziekenhuizen, overheden en grote, wereldwijd opererende bedrijven. Dit alles vond zijn oorsprong in een particuliere woonkamer waar oprichters Jeroen Hommes en Aschwin Tetelepta zo’n veertien jaar geleden begonnen te pionieren.

Drie takken
De werkzaamheden van Enshore laten zich opdelen in drie onderdelen. De eerste bestaat uit het op elkaar afstemmen van verschillende IT-processen, Enterprise Resource Planning ofwel ERP Services. Verder helpt een onderdeel van Enshore met het doorontwikkelen en beheren van bedrijfsapplicaties (Development & Operations) en het laatste onderdeel helpt organisaties de IT omgeving veilig te houden (IT-security).

Marten Teule

Directeur (rechts op de foto)

Enshore
“Wat we allemaal met elkaar delen is een enorme passie voor IT”

Blingbling
Medewerkers krijgen van Enshore veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Teule: “Er heerst een warm eco-systeem. Iedereen is ook aandeelhouder van het bedrijf. Een winstoogmerk of groeidoelstelling hebben we niet. We willen robuust zijn. Daarom investeren we veel in ons eigen bedrijf. Alles wordt betaald uit eigen vermogen. Het is hier eerst geld verdienen en dan pas uitgeven.” Enshore is vaak 30 tot 40 procent goedkoper dan gelijksoortige bedrijven. Hoe dat kan, moet Teule vaak uitleggen. “Bij ons vind je geen blingbling, we hebben geen dure kantoren. Verder hebben we weinig management, want we koppelen medioren aan junioren. Dat model staat als een huis!”

Divers
Bijzonder is dat je binnen de gelederen van Enshore weinig ‘pure IT-ers’ vindt. “Onze medewerkers bezitten heel diverse achtergronden. We hebben hier bijvoorbeeld afgestudeerde economen, biologen en  farmaceuten”, legt Teule uit. “Zij kwamen er na hun studie achter dat zij uiteindelijk iets anders wilden doen. Wat ze allemaal met elkaar delen is een enorme passie voor IT. Omdat we hier samen puzzelen aan IT-vraagstukken, is het zeer constructief dat onze medewerkers van diverse pluimage zijn. Ieder heeft zijn eigen insteek, zijn eigen bijzondere kijk op zaken.”

Bekijk de korte bedrijfsfilm van Enshore, of ga terug naar het overzicht met alle genomineerden