ACS, genomineerd in 2023

ACS, Stad Groningen

Guido Bartelink van ACS uit Groningen

Energie besparen? ACS regelt het (in)!

Nu er grote onzekerheid bestaat op de energiemarkt, is het van belang zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te treffen. Dat vraagt onder andere een optimaal beheer van klimaatsystemen in gebouwen. ACS uit Groningen biedt de helpende hand: het bedrijf ontwikkelde de Smartbase, een klein kastje vol slimme elektronica dat via internet inzicht geeft in beheersystemen. In combinatie met slimme software, Climatics, is een optimale afstelling te realiseren die duizenden euro’s aan energie kan besparen.

De Climatics software van ACS monitort en stuurt de installaties zelfstandig aan, zodat temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-gehalte, enzovoort, in een gebouw optimaal op elkaar is afgesteld. In geval van problemen kunnen de medewerkers van ACS op afstand, vanachter hun computer direct ingrijpen. Lukt dat niet, dan is een installateur zo gewaarschuwd. “We doen geen woningen”, aldus directeur Guido Bartelink. “We doen uitsluitend grote gebouwen waarin veel regeltechniek is verwerkt.”

Wereld veroveren
ACS beheert zo’n 300 gebouwen in 7 verschillende landen. In onze regio werkt het bedrijf onder andere voor de Stadsschouwburg, De Lawei, diverse zwembaden, “de gemeente Midden Groningen en een aantal zorgcentra. Natuurlijk is het aantal van 300 gebouwen indrukwekkend, maar als het systeem van ACS zo energie- en daarmee kostenbesparend en milieuvriendelijk is, waarom heeft het dan nog niet de hele wereld veroverd? Bartelink wijt dat aan onbekendheid met de materie.

Guido Bartelink

directeur

Guido Bartelink van ACS uit Groningen
“Optimaal beheer van klimaatsystemen in gebouwen”

Directies
In gebouwen is vaak een TD-medewerker verantwoordelijk voor de systemen. En als alles lekker loopt, is het oké. Het zoeken naar een optimale afstelling en het creëren van energiebesparingen hoort vaak niet tot het takenpakket. “Wij moeten de voordelen van ons systeem daarom goed kenbaar maken bij directies”, zegt Bartelink. “Men investeert meestal wel in zonnepanelen, maar een Smartbase levert vaak vijf keer zoveel aan besparingen op.”

Schone toekomst
Om een bredere afzet op de markt te genereren, verlegt ACS Building de focus van losse projecten naar grote vastgoedpartijen. En dat werkt, want het Groninger bedrijf mag sinds kort het Leger des Heils, dat in ons land ruim 300 locaties telt, tot haar klantenkring rekenen. Een andere grote partij is bijvoorbeeld Vanboeijen. “Verder willen we partnerships aangaan, onder andere in Amerika. In Las Vegas hebben we onlangs op een grote techbeurs een innovatie-award gewonnen,” vertelt Bartelink trots. “We blijven Climatics en de Smartbase verder ontwikkelen. Zo kan het straks ook congesties op het stroomnet voorkomen en valt er automatisch slim stroom in te kopen als er een overschot is.” Kortom ACS lijkt een schone toekomst beschoren en dat is in het voordeel van iedereen!

Bekijk de korte bedrijfsfilm van ACS of ga terug naar het overzicht van alle genomineerden.

Terug naar het overzicht met alle genomineerden