Rope Access Noord

Rope Access Noord, Stad Groningen

In touw voor werk op hoogte

Als kind was -ie niet weg te slaan bij de klimwand van De Vrijbuiter in Roden. Nu runt Derk Battjes een succesvol bedrijf dat is in te huren voor hoogtewerk. Denk aan het onderhoud van windmolens, enorme opslagtanks, scheepsruimtes, enzovoorts. Omdat het gaat om objecten die alleen met touw- en klimtechnieken te bereiken zijn, heet het bedrijf Rope Access Noord.

In een van de loodsen aan de Ulgersmaweg in Groningen heeft Rope Access Noord zijn thuisbasis. Door haar hoogte is de loods uitermate geschikt voor trainingen in hoogtewerk. ‘Diverse bedrijven sturen regelmatig hun onderhoudsmensen hier naar toe voor een training’, vertelt Battjes. Vandaag hangt er een vrouwelijke lasser in de touwen. ‘We werken veel voor de voedingsindustrie, denk aan het onderhoud aan van de enorme opslagtanks van Campina, voor de scheepvaart en energiebedrijven. Ons specialisme ligt eigenlijk wel bij windmolens.’ En dat laatste is goed bekend, want onder de klanten bevinden zich grote namen als Eneco, Van Oord, Siemens, enzovoort.

Supervisie
Naast onderhoud verricht Rope Access Noord ook inspecties aan objecten. Battjes : ‘Je kunt bruggen wel inspecteren met drones en dergelijke, maar die kunnen niet overal komen. Wij wel. En als het moet, kunnen we ter plekke kleine reparaties, zoals laswerk, uitvoeren. Ook helpen we met het aanbrengen van zonnepanelen op lastige daken. Dan hebben wij de supervisie en houden de veiligheid van de monteurs scherp in de gaten.’

Derk Battjes

‘Wereldwijd is er belangstelling voor het door ons ontwikkelde V-frame’

Reddingsteam
De belettering op de knalgele bestelbus van Rope Access Noord leert dat ‘Rescue’ ook tot de werkzaamheden behoort. ‘We hebben een gecertificeerd reddingsteam dat slachtoffers op moeilijke plaatsen kan bereiken, stabiliseren en in veiligheid kan brengen’, legt Battjes uit. In totaal heeft hij 16 man in dienst, waarvan er 9 echt klimmen. ‘Dat ik mensen in vaste dienst heb, is best bijzonder. De meeste concullega’s werken veelal met louter freelancers,’ weet Battjes.

Innovatief
Rope Access Noord is bijzonder innovatief. Zo vertelt Battjes over de lichtgewicht zwenk-arm die hij heeft ontwikkeld. ‘Die wordt  die aan het plafond van een opslagtank bevestigd en vervolgens hangen de klimmers aan de armen. Op die manier kunnen ze een tankwand helemaal rondom benaderen voor hun inspectie- en onderhoudswerkzaamheden. We noemen het de V-frame en hebben inmiddels patent gevraagd op het systeem. Wereldwijd is er grote belangstelling voor.’ Dat geldt tevens voor de klimactiviteiten van Rope Access Noord zelf.