Landjuweel

Landjuweel, Oosternieland, gemeente Hogeland

Aardappel staat weer op de kaart

De aardappel is weer helemaal terug van weggeweest. Het slechte imago, het zouden gifpiepers zijn, is letterlijk weggepoetst: in de schappen van de supermarkt liggen schoongewassen aardappelen in alle soorten en maten de consument tegemoet te glimmen. ‘En ze kunnen zelfs in de schil worden gegeten’, benadrukt  Bram Werkman, directeur van Landjuweel. Het familiebedrijf viert dit jaar haar 100-jarig bestaan en heeft de wind (weer) in de zeilen.

Landjuweel wast, sorteert en verpakt aardappelen. ‘Ondanks flinke tegenslagen in het verleden, zijn we blijven geloven in de aardappel’, vertelt directeur Werkman gepassioneerd . In het spel om de consument te verleiden ging het Oosternielands bedrijf op zoek naar mooie aardappelrassen die goed ogen in transparante verpakkingen. Op die verpakkingen prijken fraaie namen als Le Bistro, Best Bruno’s Batatas en Jongens van de Klei. De inhoud is aangepast aan de moderne keuken: er zijn handzame zakjes vanaf 500 gram. En sommige aardappelen kunnen zelfs in de verpakking worden opgewarmd in de magnetron.

Extra opvallen
Met opvallende, voor de consument herkenbare  verpakkingen geeft Landjuweel aan of het om snelkokende, stamppot of voor andere toepassingen geschikte aardappelen gaat. ‘Daardoor valt ons product extra op en dat heeft de verkoop echt een boost gegeven’, weet Werkman. Daarnaast kent het bedrijf diverse productlijnen gericht op gemak. Een volgende stap wordt het koelschap: ook daar liggen kansen om de consument te verleiden, bijvoorbeeld met kant-en-klare combinaties van aardappelen en kruiden.’

Bram Werkman

‘Landjuweel wil geheel CO2 neutraal worden. Dat is een mooi spel!’

Over de grens
Onder de klanten van Landjuweel bevinden zich veel supermarkten. Denk aan Plus, Spar, Picnic en Poiesz. Via de groothandel vindt zo’n 30 procent van de productie zijn weg naar de horeca en dat maakt Landjuweel tot marktleider binnen de horeca. Inmiddels is ook van over de grens belangstelling voor de aardappelen van het Groninger bedrijf: dit jaar is een samenwerkingsovereenkomst getekend met Edeka, een grote Duitse retailer.

Mooi spel
Zelf verbouwt Landjuweel geen aardappelen. Wel stuurt ze aan op het telen van bepaalde rassen en samen met telers en handelshuizen ontwikkelt ze nieuwe rassen. Zo is er de Baltic Fire, een mooi rood aardappeltje dat niet kiemt en lang bewaard kan worden. Hij kan goed tegen droogte en hitte en levert veel netto kilo’s per hectare. Hij is ook duurzaam en bijzonder resistent. ‘Natuurlijk zijn onze verpakkingen van recyclebaar materiaal en uiteindelijk wil Landjuweel geheel CO2 neutraal worden. Dat is een mooi spel’, vindt Werkman.

Honger
In de fabriek werken dagelijks zo’n 45 man. Een snelle blik in de fietsenstalling leert dat ze vrijwel allemaal uit de buurt komen. ‘We hebben hier geen medewerkers. Wel persoonlijkheden!’, benadrukt Werkman. ‘Landjuweel is een echt familiebedrijf. Er is respect voor elkaar, men heeft plezier in het werk. Dat komt de productie ten goede.’ Tot slot de vraag of de directeur ook wel eens iets anders eet dan aardappelen? ‘Ja hoor, soms een pasta’, antwoordt hij. ‘Maar dan heb ik om tien uur ’s avonds alweer honger.’