Gallagher Europe

Gallagher Europe, Stad Groningen

Win-win situatie voor boer en natuur

Gallagher verkoopt elektrische afrasteringen, ofwel schrikdraad. En ook al geeft het draad een onprettige sensatie, volgens de slogan van Gallagher is het bedoeld ‘to protect what matters most’. Ofwel het beschermt onze geliefde (huis)dieren, van koe tot kat. In Groningen staat de hoofdvestiging van Gallagher Europe onder de bezielende leiding van het echtpaar Sytie en Meindert Dijkstra.

Het feit dat vanuit Groningen heel Europa van Gallagher-producten wordt voorzien, berust op louter toeval. In 1977 stapte Dooitze Dijkstra over het schrikdraad van een Schotse schapenboer, toen hij plotseling een pijnscheut door de lendenen voelde gaan. Vreemd, want het schrikdraad was overdekt met gras. Normaliter zou de elektriciteit de grond instromen en de spanning verminderen. Het geheim bleek te schuilen in het Gallagher systeem. Dooitze was daar zo enthousiast over dat hij uiteindelijk de verkooprechten voor heel Europa wist te verwerven van het Nieuw-Zeelandse moederbedrijf.

Meindert Dijkstra

‘Met onze afrasteringen kunnen koeien optimaal grazen zodat er minder stikstof komt’

Innovatief
Meindert behoort tot de tweede generatie Dijkstra’s. Het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Sytie runt, richt zich allang niet meer op boeren alleen. Sytie: ‘Ook de particulier kan zijn huisdieren met onze afrasteringen binnen de tuingrenzen houden en tevens roofdieren weren. Het beschermen van dieren in natuurgebieden is ook een belangrijke pijler van ons bedrijf. En je kan ons product ook tegenkomen in dierentuinen.’ ‘We zijn bijzonder innovatief’, valt Meindert bij. Trots vertelt hij over de door Gallagher ontwikkelde paardenafrastering. ‘Omdat paarden niet met prikkeldraad mogen worden binnengehouden, was het altijd nodig een compleet hekwerk te bouwen. Dankzij onze stroomgeleide linten hoeft dat niet meer. Dat scheelt enorm veel materiaal én geld.’

Eindgebruikers opzoeken
Gallagher steekt veel tijd in onderzoek naar gebruiksgemak. ‘Zo hebben we een robuust systeem ontwikkeld voor schapenboeren waarmee ze op een quad heel snel een kilometerslange afrastering kunnen plaatsen. Het schrikdraadapparaat zelf werkt op zonne-energie,’ aldus Meindert. ‘Onze afrasteringen zijn ook op afstand te managen middels een app. Momenteel voeren we testen uit met virtuele afrasteringen die dieren middels GPS binnenhouden.’

Verschil
‘Onze zoon en neef werken hier ook, onze dochter af en toe’, vertelt Sytie. ‘In Groningen zijn 60 man op kantoor actief en 30 man in het warehouse. In Adorp hebben we 5 man op de service/reparatieafdeling. We vormen een echt familiebedrijf, we doen het samen. Verder bezitten we door heel Europa een salesapparaat van in totaal zo’n 35 mensen die we regelmatig bezoeken.’ De toekomst ziet er goed uit voor Gallagher. ‘Wij maken het verschil’, onderstreept Meindert. ‘Neem de stikstofproblematiek. Met onze afrasteringen kunnen koeien optimaal grazen zodat er minder stikstof komt. En omdat er minder gemaaid hoeft te worden blijft de grasmat meer intact en zal de bodemstructuur verbeteren.’ Kortom een win-win situatie voor natuur en boer!