Oosterpoort Opleidingen BV

Oosterpoort Opleidingen BV, Groningen

Van lokale rijschool tot allround opleidingsinstituut

Zijn ouders lieten zich tippen door caféhouders en nieuwe rijschoolleerlingen bezegelden hun inschrijving met een borrel in het café. ‘Dat gebeurde in de jaren 60 in de Oosterpoort, vandaar onze naam’, vertelt directeur Peter Reilman van Oosterpoort Opleidingen. Anno 2021 wordt er nog steeds rijles gegeven, maar wel in combinatie met een enorm pakket beroeps- en veiligheidsopleidingen.

Het ouderlijk huis van Reilman in de Oosterpoort werd jaren geleden verruild voor een enorm pand aan de Protonstraat. Het is de thuisbasis voor de vele rijinstructeurs, docenten en cursusleiders op het gebied van BHV, VCA, EHBO, Gevaarlijke Stoffen, enzovoort. Cursisten kunnen hier theorielessen volgen en examens afleggen. Daarnaast is er nog een vestiging in Assen met een eigen oefenbaan. ‘We tellen zo’n 40 instructeurs en 15 administratief medewerkers’, vertelt Reilman.

Koninklijke Stallen
Toen in 2009 code 95 verplicht werd, een certificering voor beroepschauffeurs, zag Oosterpoort, die in de loop der jaren meer en meer beroepsopleidingen begon aan te bieden, zich geconfronteerd met een enorme groei. Reilman nam Willem Takens aan om nascholingen voor transportbedrijven te organiseren. ‘Dat doen we inmiddels door het hele land. Zelfs de Koninklijke Stallen in Den Haag behoren tot onze klantenkring’, vertelt Takens die is gepromoveerd tot mededirecteur en de langzaam afbouwende Reilman zal opvolgen.

Reilman en Takens:

”Vooralsnog is het keihard werken in de huidige organisatie. Door corona zijn er flinke achterstanden ontstaan …”

In company
Takens voerde diverse verbeteringen en veranderingen door in het bedrijf. Zo werd de ICT flink gemoderniseerd zodat men proactief in plaats van reactief kan werken. Leerlingen nemen we door hun hele opleiding heen virtueel aan de hand mee. ‘We doen ook steeds meer ‘in company’ trainingen. Voor 1.000 chauffeurs van Qbuzz bijvoorbeeld hebben we een maatwerk training georganiseerd om te leren omgaan en rijden met elektrische bussen. Dit jaar organiseren we voor al deze chauffeurs weer een sliptraining. Met het Noorderpoortcollege werken we steeds meer samen om beroepsopleidingen vorm te geven.’

Nieuwe collega’s gezocht
Met het vorig jaar opgeleverde (energie neutrale) pand en de heftruckhal in Assen, komt er nog geen einde aan de uitbreidingsplannen van Oosterpoort Opleidingen. Reilman: ‘We willen nog een vestiging in Friesland openen, zodat we sterk zijn in de drie noordelijke provincies.’ Maar vooralsnog is het keihard werken in de huidige organisatie. Door corona zijn er flinke achterstanden ontstaan in het geven van rijlessen. Het afnemen van rijexamens heeft uiteraard ook stilgelegen. ‘We maken veel overuren’, benadrukt Takens. ‘Dat in combinatie met een ouder instructeurbestand, maakt dat we naarstig op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Die leiden we momenteel zelf op.’