Marlan B.V.

  • Sinds: 1992
  • Aantal medewerkers: 17

Rik Heerema vertelt:


“Tijdens mijn eerste bezoek aan de fabriek in Leek, dacht ik terwijl ik rondliep: dit is vet. Wat een mooi product! Al miste er van alles. Sales, power én innovatie. Alles stond al twintig jaar stil. Denk aan faxen, printen en héél veel formuliertjes. Een wereld die ik niet eens kende. Het was overduidelijk dat Marlan een unieke tool in handen had: een high-end product. Het bedrijf is toen in 2016 failliet gegaan zonder mijn betrokkenheid en ik heb het bedrijf uit een faillissement doorgestart. Ik was juist betrokken om een faillissement te voorkomen maar met mijn overnamevoorstel wilde de bank niet meewerken. Dat was even buffelen. Maar nu staan we hier!

Onze producten, van keukenbladen tot aan wastafels en baden, zijn gemaakt van Marlan. Een complexe composietsoort. Het is een polyesterhars die glashelder begint en daarna gemengd wordt met aluminiumhydroxide. Dit is een natuurlijke brandvertrager die ook in tapijten, pvc en telefoonhoesjes zit. Marlan is sterk, hygiënisch, duurzaam, naadloos, kleurrijk, waterbestendig én voelt steenachtig aan. Maar is niet zo hard als steen. We kunnen ermee mengen, schuren én gieten. Vooral dat laatste is echt een kunst. Zo creëren we een uniek, naadloos en op maat gemaakt product voor de klant.

In 2019 heeft Marlan een producent uit Brabant overgenomen. Hierdoor zijn we gestart met het produceren van baden. Dit ging eerst met vallen opstaan en een productie van 40 stuks in 2020. Ondertussen hebben we deze productie geprofessionaliseerd en opgeschaald naar 650 stuks per jaar. Onze klanten komen uit heel Europa en soms ook Amerika. Wat begon als enkelstuks maatwerk, is nu professionele productie voor bekende merken. Nog altijd volledig binnen ons eigen productieproces. Marlan heeft gespecialiseerde vakmensen, die kennis in huis hebben om dát wat onmogelijk leek – toch te doen. Daar geloof ik in. Groot dromen, klein starten, snel groeien.

Om te verduurzamen onderzochten we met NHL Stenden hoe we de stevigheid van polyesterhars kunnen behouden en toch restproducten kunnen omsmelten en hergebruiken.
Onze Ecolan-serie bestaat al voor 35% uit restmaterialen. En in de toekomst willen we nog meer restafval gebruiken als nieuwe grondstof. Misschien producten ook verhuren in plaats van alleen maar verkopen. Met ons team hoop ik nog beter, slimmer en sneller te produceren. Op een manier dat we elkaar echt blindelings kunnen vertrouwen. Ik vind het magisch als een proces werkt.”