- Sinds: 1984
- Aantal medewerkers: 40.000 wereldwijd, 600 Groningen, 300 Assen, 25 Utrecht
Perry de Jongh vertelt:
“Voor de állereerste keer een nieuw geneesmiddel aan een mens geven. Je kunt je voorstellen: dit is een hele bijzondere stap. En een enorme verantwoordelijkheid. Vroege fase geneesmiddelenonderzoek gebeurt ook niet op veel plekken in de wereld. Maar wel in Groningen. ICON doet in Noord-Nederland al veertig jaar onderzoek naar de effecten van medicatie op het menselijk lichaam. Met één belangrijk doel: genezen en zorgen voor een betere levenskwaliteit voor patiënten. Nu en in de toekomst.
Een geneesmiddel is eigenlijk een chemisch stofje dat je aan iemand gaat geven. Dat kun je alleen maar doen, als je de expertise hebt. Aan alle eisen voldoet. En ontzettend belangrijk: een team van deskundigen hebt, die de deelnemers van het onderzoek, optimaal ondersteunt. Onze medewerkers creëren in onze ICON-kliniek en in de ICON-unit in het UMCG, waar we dertien bedden hebben, echt dat huiskamergevoel. Knap hoe medewerkers elke keer weer de brug weten te slaan tussen: werken voor de farmaceutische bedrijven én tegelijkertijd een veilige en warme omgeving bieden voor de deelnemers aan onze onderzoeken. Zo doen we samen belangrijk werk.
In een vroegfaseonderzoek kijken we naar wat een geneesmiddel doet op het menselijk lichaam. En ook wat het menselijk lichaam doet met een geneesmiddel. In samenwerking met het Martini Ziekenhuis en het UMCG voeren we daarom tests en onderzoeken uit. Ons bioanalytisch laboratorium zit in Assen en we hebben een screeningslocatie in Utrecht. Heel fijn: deelnemers komen uit heel Nederland en hoeven nu niet meer naar Groningen te reizen voor follow-up.
Tijdens COVID zijn wij heel nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van één vaccin. Honderden mensen deden mee aan dit onderzoek, om te kijken of het daadwerkelijk werkte. Het maatschappelijk belang was zo groot. Iedereen heeft toen echt keihard gewerkt aan een bijzonder resultaat: het vaccin kwam op de markt. Daarom zou ik alleen al onze medewerkers de GOP-prijs gunnen. Omdat ik weet hoe hard en intensief mensen werken aan het verbeteren én ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
Als je kijkt naar de medische zorg, hebben we al veel bereikt in onze verzorgingsstaat. Toch zijn er nog veel ziektes die onbehandelbaar zijn. Of waarvoor medicijnen met aanzienlijke bijwerkingen worden voorgeschreven. Ik geloof dat er nog veel te winnen valt. Er zijn volop mogelijkheden om de zorg voor zieke patiënten te verbeteren. Door samen te werken met wetenschappers en medici van onder andere het UMCG hopen we de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en daarmee een verbetering van de gezondheidszorg te bereiken. Zo zorgen we ervoor dat mensen gezond oud kunnen worden en de juiste medicijnen beschikbaar zijn om hen te helpen.”