Gadero: e-commerce in de houthandel

Tien jaar geleden werd er nog lacherig over gedaan: online houtverkoop. Maar wat thuis begon met slechts een telefoon en computer is inmiddels uitgegroeid tot een drie hectare groot bedrijf met klanten uit heel Nederland, Vlaanderen en nu ook het Ruhrgebied. Henk-Jan Bijmolt, eigenaar van webshop Gadero,: “We zijn een e-commerce bedrijf dat hout verkoopt, terwijl anderen een houthandel hebben met een webshop. Dat vergt een hele andere manier van denken. Daarin zijn we heel goed en dat maakt Gadero zo succesvol.”

Bijmolt draagt een hoodie met daarop de tekst ‘Gadero TV’. “Dat is ons YouTube-kanaal. We tellen bijna twee miljoen views”, verklaart Bijmolt trots. “In onze filmpjes geven we allerlei handige montage-adviezen. Voor het plaatsen van vlonders bijvoorbeeld, tuinschermen, enzovoort. Onze klantenservice polst regelmatig welke vragen er onder onze klanten leven en natuurlijk spelen we hier graag op in.” Het YouTube-kanaal is slechts één onderdeel van het Groningse bedrijf dat zo’n 75 werknemers kent.

Hele klus
Het merendeel van de medewerkers is te vinden in de ‘warehouse’. Hier wordt de orderpicking verzorgd. Zowaar een hele klus, want per order is men gauw zo’n 45 minuten bezig om alles te verzamelen. Bijmolt: “Kregen we tien jaar terug een order, dan reden we naar de importeur om het hout zelf op te halen. Nu we het hout in eigen voorraad hebben, kunnen we de orders van ‘a-tot-z’ zelfstandig afhandelen en zijn we volledig ‘in control’. Dat werkt wel zo prettig en efficiënt. Zo kunnen we snel leveren in alle uithoeken van het land en zelfs aan onze buurlanden.”

Geloof
Niet iedereen geloofde in het idee van online houtverkoop. “Men dacht dat klanten hout willen zien, voelen en ruiken. Toch hield ik vast aan het idee en startte met Gadero. Al snel kreeg ik de eerste orders binnen,” laat Bijmolt weten. Uiteraard verkoopt het bedrijf louter duurzaam geproduceerd hout, wat volop wordt gecommuniceerd op de website. En mede doordat Gadero veel meer keuze biedt dan de lokale bouwmarkt en houthandel én de producten binnen 48 uur thuis aflevert, is het zo succesvol. “Ook onze eigen profielen en de door ons ontwikkelde rekentools spelen een rol in het succes. Hierdoor kunnen klanten zeer nauwkeurig hun order samenstellen, zodat er vrijwel geen retouren zijn. Zo maken we onze slogan ‘buiten genieten binnen handbereik’ ook echt waar,” zegt Bijmolt met een brede glimlach.

https://gadero.nl