EAZ Wind verzekert boeren van stroom

De ontstaansgeschiedenis van EAZ Wind laat zich lezen als een spannend jongensboek: in Enschede sluiten vier studenten techniek vriendschap. Als de vader van één van hen, boer in Groningen, zijn wens uitspreekt voor zonnepanelen, vragen ze hem een door hen gemaakte windmolen te overwegen. Hij stemt in en nu staan er zo’n 230 markante, groene molens in Groningen. In de rest van Nederland zijn nog eens 50 EAZ-molens te vinden.

Geen windtunnels voor de jongens, aerodynamicatesten worden op het boerenerf uitgevoerd achter een rijdende auto. En als ook de landbouwvereniging van Overschild zijn vertrouwen uitspreekt in de molen en 10 stuks besteld, kunnen de studenten een windmolenbedrijf oprichten. “EAZ staat voor Enschede aan Zee”, verklaart medeoprichter Aard Duivenvoorden, “We willen onze in Enschede opgedane kennis in de windrijke kuststreek in praktijk brengen.” De molens zijn volgens Aard ideaal voor de westerse boer. Ze zijn relatief klein, gaan mooi op in het landschap en leveren voldoende stroom voor eigen boerenbedrijfsgebruik.

Energietransitie
EAZ Wind maakt thans zo’n 100 windmolens per jaar. Dat doet zij in Hoogezand. “Hier is onze primaire afzetmarkt: de provincie kent een open landschap, is rijk aan wind, zette als eerste in op de energietransitie en heeft daarop haar vergunningverlening afgestemd. Dat laatste is naast de rendabiliteit van de molen een wezenlijk onderdeel van ons succesverhaal”, onderkent Duivenvoorden.

Combinatie
We hebben met onze kleine windmolen een niche aangeboord. “Ons doel is om dé energieleverancier van het boerenerf te worden. Daarom bieden we nu ook combinaties aan met zonnepanelen. Zo ben je als boer zowel ‘s zomers als ’s winters verzekerd van stroom.” Voorzichtige stappen worden momenteel gezet in Duitsland, België en Frankrijk.

www.eazwind.com