Organ Assist

Het donortekort op de schop

Van zeventien afgekeurde donorlongen er weer dertien volledig geschikt maken voor transplantatie. Dit is het succesverhaal van een promotieonderzoek dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van een levensreddende onderneming: Organ Assist.

Vanuit een passie om de techniek en de medische wereld met elkaar te verbinden zet Organ Assist zich in om de levens van patiënten te redden en te verbeteren. Organ Assist lost het mondiale donorprobleem op door ervoor te zorgen dat er meer en kwalitatief betere donororganen beschikbaar zijn. De oplossing is een orgaan perfusie machine. Het transplantatieorgaan wordt in een orgaankamer geplaatst en door middel van een pomp van zuurstof voorzien. Zo wordt voorkomen dat het afsterft en kan de kwaliteit van het orgaan zelfs worden verbeterd.

Op de schouders van reuzen
Het idee voor de orgaankamer ontstond al in 1999, tijdens promotieonderzoek van Arjan van der Plaats aan het UMCG. Zijn technologie bleek zo hoopgevend dat het in 2005 een spin off kreeg in de oprichting van Organ Assist. Inmiddels heeft Van der Plaats bij Organ Assist als Chief Technology Officer samen met diverse research teams de technologie verder uitgewerkt. En met succes. Er zijn al diverse patenten aangevraagd. Organ Assist is daar enorm trots op. Die patenten geven het bedrijf namelijk niet alleen waarde, ze doen ook recht aan al het harde werken! Met een uniek portfolio van producten heeft Organ Assist een wereldwijde leidende positie in orgaan perfusie.

Groots dromen
Organ Assist levert haar technologie en bijbehorende producten en (trainings)diensten wereldwijd. Onder haar afnemers bevinden zich voornamelijk ziekenhuizen, maar ook nationale organisaties en instanties die zich bezighouden met donororgaanmanagement staan in de rij. Waar Organ Assist zichzelf ziet over vijf jaar? “Onze verwachting is dat onze omzetten dan zijn vertienvoudigd”, zegt Wilfred den Hartog, Chief Executive Officer. En dat is niet ondenkbaar, want de gepatenteerde techniek is zo opgezet dat het ook toepasbaar is op andere gebieden, zoals medicatieonderzoek. “Maar dat alles wel in Groningen”, onderstreept Den Hartog. “Hier hebben we onze kennisbank, leveranciers en producten om de hoek. Organ Assist is in Groningen geboren en daar zijn we ook trots op!”

www.organ-assist.nl