Traditie en innovatie komen samen bij Oosterhof Holman

Koninklijke Oosterhof Holman heeft volgens algemeen directeur Harm Beerda alle kunstwerken (jargon voor o.a. viaducten, bruggen en kademuren) in Noord-Nederland wel eens onder handen genomen. Het infrabedrijf, met haar hoofdvestiging in Grijpskerk, bestaat al 106 jaar. Waarmee niet gezegd is dat het alleen een traditioneel bedrijf is. Integendeel!

Een half jaar geleden is het startsein gegeven voor de bouw van Energiecampus Leeuwarden. ‘Het is een uniek particulier project waarin we samenwerken met vele partijen’, legt Beerda uit. ‘Op de campus zullen we samen met overheden, kennisinstituten en andere bedrijven nieuwe technologieën voor duurzaamheid ontwikkelen en op de markt brengen.’ Uiteraard wekt de campus haar eigen, duurzame energie op. En deels zal het Leeuwarden van energie voorzien.

Energieopwekkingsysteem
Ook op het binnenterrein van de hoofdvestiging in Grijpskerk zijn voorbeelden van innovatie te vinden. Zo is er een container waarin proeven worden gedaan in het opwekken van energie uit vergisting. ‘Vorige week hebben we in België nog een contract getekend voor een biogas-energieopwekkingsysteem ter waarde van  € 7.2 miljoen’, vertelt Beerda trots.

Veelzijdigheid
‘Wij doen alles wat maar enigszins verband houdt met infrastructuur’, verklaart Beerda de veelzijdigheid van het bedrijf. ‘We bouwen nog steeds kunstwerken en leggen wegen aan, terwijl we ons de laatste tientallen jaren ook steeds meer begeven op het vlak van bodemsanering, milieutechniek, waterbouw, groenbeheer, energiesystemen en planontwikkeling.’

Familiebedrijf
Het zal niet verbazen dat Oosterhof Holman belangrijk is voor de werkgelegenheid in de regio. Beerda: ‘Traditioneel kennen we veel werknemers die buiten actief zijn. De laatste tijd neemt het aantal mensen op kantoor, o.a. in de werkvoorbereiding, steeds meer toe. We weten werknemers langdurig aan ons te binden door in te zetten op veiligheid, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. De dynamische aard van onze organisatie speelt ook een grote rol. We zien we een flinke aanwas van jonge medewerkers. Wij borgen alle kwaliteiten van een familiebedrijf. Het mooiste van ons werk, vind ik, is dat we heel veel toevoegen aan de kwaliteit van leven.’

www.oosterhof-holman.nl