InnoCore Pharmaceuticals

Micro-oplossing als medicijn

Hoe zorg je ervoor dat medicijnen gelijkmatig en gedurende een langere periode werkzaam zijn? Door patiënten regelmatig medicijnen te laten innemen bijvoorbeeld. Of door ze periodiek te injecteren. Het probleem daarbij is enerzijds dat patiënten hun medicijnen soms vergeten in te nemen. Anderzijds is injecteren erg vervelend en arbeidsintensief. InnoCore bedacht de (gepatenteerde) oplossing: minuscuul kleine dragers gemaakt van bio-afbreekbare polymeren. Die zorgen voor de gecontroleerde afgifte van medicijnen gedurende een langere periode.

InnoCore Pharmaceuticals is een biofarmaceutisch bedrijf uit Groningen, gespecialiseerd in de ontwikkeling van langdurig werkzame medicijnen. “We werken met een jong, multidisciplinair en internationaal team specialisten aan nieuwe geneesmiddelen op basis van gepatenteerde bio-afbreekbare polymeren. Ons klantenbestand bestaat uit internationale farmaceutische en biotech-bedrijven. Zij schakelen ons in als externe R&D-afdeling. Wij beschikken over zeer moderne laboratoria, pal naast het UMCG.”

Minder injecties
Dankzij de gepatenteerde producten van InnoCore hoeven patiënten veel minder vaak geïnjecteerd te worden.. De kleine bolletjes of staafjes garanderen een gecontroleerde en langwerkende afgifte van medicijnen. “Injecties krijgen vindt niemand leuk, dus hoe minder injecties hoe beter!”, vertelt directeur Jan Hendriks. “Zeker als de injectie op een nare of risicovolle plek gezet moet worden, bijvoorbeeld in het oog, is het een enorme verbetering als we het aantal injecties kunnen reduceren. Krijgen mensen nu soms elke vier weken een injectie, wij hebben een product ontwikkeld waarbij we dat kunnen terugbrengen naar twee keer per jaar.”

Minder bijwerkingen
“Naast de oogheelkunde doelgroep richten wij ons onder andere op mensen met diabetes én op patiënten met psychiatrische aandoeningen. Die laatste doelgroep is niet erg trouw in het innemen van medicatie, met alle gevolgen van dien. Wij zorgen ervoor dat het toedienen van medicijnen veel minder belastend is, zowel voor de patiënt als voor de arts. Er treden bovendien minder complicaties op en patiënten ervaren minder bijwerkingen. Dat komt omdat de medicatie heel geleidelijk wordt afgegeven en er geen piekconcentraties voorkomen. Met als resultaat effectievere therapie tegen lagere kosten”

www.innocorepharma.com