Toveren met architectonisch beton

HIBEX produceert als een van de weinige bedrijven in Europa ‘architectonisch beton’, of anders gezegd: geavanceerde prefab gevelelementen. De elementen worden samen met architecten ontworpen en door aannemers verwerkt. Dankzij het feit dat ze in een industriële omgeving worden gemaakt, kan de productie het hele jaar doordraaien, onder optimale omstandigheden en met een hoge kwaliteit. Geen vorstverlet, geen hinder van regen. Ondanks de industriële omgeving gaat het overigens niet om massaproductie, integendeel. Bij de productie komt juist erg veel ambachtelijke kennis en ervaring kijken.

Op een luchtfoto van het fabrieksterrein van HIBEX aan de Aduarderdiepsterweg in Hoogkerk – waar al 100 jaar beton wordt geproduceerd – is goed te zien hoe het productieproces is gestroomlijnd. Aan de ene kant van het terrein worden de grondstoffen aangevoerd via het water: vooral cement, grind en zand. In de betoncentrale worden deze grondstoffen verwerkt tot beton in de gewenste kleur. Het beton wordt gegoten in zelfgemaakte houten mallen waardoor elementen in de meest uiteenlopende vormen ontstaan. Aan de andere zijde van het terrein worden de geavanceerde bouwelementen opgeslagen en voorzien van kozijnen en glas.

Houten mallen
“Het gieten van het beton is bij ons meestal de laatste fase”, vertelt Klaas Toxopeus, die het bedrijf enkele jaren geleden samen met zijn compagnon Michael Hermes overnam. “Voor die tijd hebben wij al samen met de architect en bouwer nagedacht over de vormen, de functies en de expressie die de elementen moeten krijgen. Vervolgens hebben we dan ook al grote mallen gemaakt, meestal van hout, waarin het beton gevormd moet worden. En we hebben voorbereidingen getroffen voor alles wat er in en op het beton moet komen, zoals wapeningsstaal, leidingen, kozijnen, glas, zonwering, steenstrips, noem maar op!”

Oogvormige elementen
“Voordelen voor aannemers zijn, dat ze met heel weinig componenten kunnen werken, dat ze hun gebouwen niet meer in de steigers hoeven te zetten en dat men dus heel snel de gevels kan sluiten en bouwen. Voordeel voor architecten is, dat wij bijna alles dat zij met hun 3D-programma’s ontwerpen, kunnen produceren. Sprekende voorbeelden daarvan zijn de oogvormige betonelementen met de grote ramen erin, die we hebben geproduceerd voor de gevel van het nieuwe Naturalis in Leiden en de gevelelementen die we nu maken voor Merckt, het nieuwe appartementengebouw met horeca, dat op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat verschijnt.’’

www.hibex.nl