De magie van hennep:
Revolutionaire toepassingen en enorme milieuvoordelen

In de Gouden Eeuw wisten ze het al: hennep is een geweldige grondstof. Ze maakten er touwen en zeilen van. Tegenwoordig beleeft hennep een revival. Het Pekelder bedrijf HempFlax verwerkt het tot grondstoffen voor autodeurpanelen, ondervloerbedekking, isolatiematerialen, cavia-nestmateriaal, nutraceuticals, enzovoort. Hennep kent geen afval. Om het te verbouwen is geen kunstmest of  pesticide nodig. ‘En de toepassingen zijn oneindig’, aldus CEO Mark Reinders.

HempFlax is gevestigd in een voormalige strokartonfabriek. De omgeving mag dan museaal aandoen, de fabrikant van hennepvezelproducten kan en wil een belangrijke rol spelen in hedendaagse milieuvraagstukken. Reinders: ‘Hennep wordt duurzaam verbouwd en neemt tijdens de groei enorm veel CO2 op. De in de fabriek verwerkte hennep kent nauwelijks reststoffen. En wat er toch nog overblijft vormt de grondstof voor de energieopwekking van onze fabriek. Binnenkort gaan we ook al onze daken van zonnepanelen voorzien. Wij zijn al een  CO2-negatief bedrijf, maar dan nog veel meer!’

Spuitgieten
‘Onderzoek naar nieuwe toepassingen zijn voor ons zeer belangrijk,’ vult managing director Eelkje Oldenburger aan. ‘We werken nauw samen met diverse kennisinstituten. Momenteel lukt het al om met een 50/50-mix van vezels en plastics te spuitgieten. Dat is een revolutie in de maakindustrie!’ Ook de bouwindustrie kan meer met vezels doen: het isolatiemateriaal van HempFlax biedt een gezonder binnenklimaat dan glas- en steenwol, kent lagere energiekosten en is gezonder in de verwerking.

Gebied van de toekomst
Groei is een kernwoord voor HempFlax; groei in verwerkingsmogelijkheden, in afzet en in aantallen werknemers. ‘Dit is het gebied van de toekomst!’, zegt Oldenburger overtuigd. ‘We verwelkomen alle talent dat nu nog zit opgesloten in de Randstad. Samen met Nedmag en AVEBE ontwikkelen we concepten die hier meer werkgelegenheid moeten creëren.’ Een eerste resultaat is er al: een ondernemer uit Amsterdam start binnenkort in onze provincie een Black Soldier Fly Farm.

https://www.hempflax.com/